2012. május 13., vasárnap

Só ami só......





Sót napi szinten fogyasztunk, ezért nem mindegy melyik fajtát vesszük le a polcról az üzletekben. A forgalomban kapható konyhasók nagy része különböző adalékanyagokat, pl. cukrot, kálium-kloridot is, tartalmazhat, az optimális aránynál nagyobb mennyiségben.



Vérünkben 30/1 az élettanilag optimális nátrium/kálium arány, csak úgy, mint a Ringer fiziológiás sóoldatban (infúzió), és az élő tengerek vizében.



A Ringer oldatban is, a 99%-os desztilláltvíz tartalom mellett csak 1 %-os lehet a sótartalom. Ennek az 1 %-nak a 90 %-a tiszta NaCl, és csak a 10 %-a, azaz az eredeti infúziós oldat, 0,01 %-a a többi ásványi anyag és ezek között van a kálium is. A kálium többségében a sejtekben belül helyezkedik el és csak 6%-os a kiürülési rátája a szervezetből. A sejtközötti állományban van a nátrium, amelynek kiürülési rátája 65 %-os, a vizelettel, széklettel, izzadással, beszéddel, a légzés útján.



A nátrium folyamatos, napi szintű pótlására szükség van, mivel sejtszinten nagyon fontos a kálium-nátrium ion egyensúly. Azét nem szabad az étkezési sóknak káliumot tartalmazniuk, mert bőven található kálium a zöldségekben, gyümölcsökben, húsokban, tejtermékekben, mivel az állatokat magas káliumtartalmú takarmányokkal etetik. Az emberben is könnyen felszökhet a káliumszint magas értékre, mert a műtrágyák nagyon sok káliumot tartalmaznak.







Mi mindent tartalmazhatnak a bolti sók?

- káliumot

- cukrot

- adalékokat: csomósodást-gátló szereket, fehérítő maradványokat, sárgavérlúgsót (kálium-ferrocianid)



Milyen mennyiségű tiszta (kálisótól mentes) konyhasó fogyasztása ajánlott egy nap?



Tiszta NaCl sóból testsúlytömegtől, a napi hőmérséklettől, vizeletürítéstől, izzadástól, sportolástól, fizikai tevékenységtől, stb. függően nagyon eltérő mennyiségeket kell fogyasztani, de függvénye a só fogyasztása annak is, hogy mennyit és milyen magas kálium-tartalmú ételt fogyasztunk a nap során. Csak ennek ismeretében lehet meghatározni, hogy kinek mennyire kell sóznia, tiszta NaCl-al az ételeit. A só-szükségletet nem egyszerre kell bevinni, hanem -a táplálkozásunknak és italfogyasztásunknak, valamint a hőmérsékletnek és a fizikai aktivitásunknak megfelelően- a nap folyamán elosztva.



Egy hozzávetőleges számítási módszer: az elfogyasztott folyadékkal arányos mennyiségben, kb. 99:0,9 víz-só aránnyal számolva.



A Tiszta Só (Tiszta NaCl) összetétele:



1 kg minimum 99,5% NaCl tartalmú nagy tisztaságú konyhasó.



Mivel a tiszta só nem tartalmaz semmilyen adalékot, csomósodást gátlót, előfordulhat, hogy összeáll csomókba, színe pedig nem hófehér, mivel vegyi úton nincsen kifehérítve. A Tiszta Só minőségét -bontatlan állapotban-korlátlan ideig megőrzi.



Ételeid elkészítéséhez használj tiszta sót, megőrizve egészséged, fittséged!



(További érdekességek, dokumentumok találhatók a sóról a www.tisztaso.hu honlapon

( fenti idézet és a kép az Élj.hu intternetes oldaról származik)