2010. november 27., szombat

Kápiapaprika krém


Az összetevői: kápiapaprika, só, bors, petrezselyem, avokádó, beáztatott napraforgómag,örölt piros fűszerpaprika,kevés hagyma és fokhagyma,bazsalikom.

Egy gyors csemege datolyából






És a recept:
-a kimagozott datolyát  csokiba mártom ,majd tetszés szerint kókuszreszelékbe, darált mogyoróba forgatom.
A csoki: kókuszzsír , méz , és kakaó keveréke , ami egy idő után megdermed, mert a kókuszzsír 25 fokon olvad.

ÉRDEKES:
( Terebess gyümölcs kalauzból idézve.)
Datolya fogyasztási kötelezettség van az arab országokban. A plázákban böjthó idején hatalmas plakátok hívják fel a figyelmet a vallásos ember datolya fogyasztási kötelezettségére. 





Medjool "datolyaméz"


Marokkói medjool datolya.
Ez sokkal drágább ( 6500.-/kg , a biopiacon kapható), mint amit tálcán árulnak,de nincs benne tartosítószer és sokkal finomabb az íze és húsosabb!

 A datolyát kevés vízzel a turmix gépben krémesre turmixolom. Az így kapott "mézzel" kellemes ízűvé varázsolhatod a zöldturmixokat,vagy az édességeket. 1 hétre előre szoktam elkészíteni, egy befőttes üvegben a hűtőben tartva kanlállal könnyen adagolható. Ha a hagyományos tálcás kiszerelésű datolyát veszed, érdemes beáztatni hosszabb időre vízbe hogy a felesleges cukor kioldódjon.

A datolya helyettesítheti a cukrot is mert hihetetlenül magas a  természetes cukortartalma. Erős alkoholos italt is készítenek belőle. A szárított datolyát  megőrölve liszként használják. Kb. 100 datolya fajta létezik.
A friss datolya C-, B- vitaminkban, Folsavban, Kaliumban ,Vasban, Calciumban,Cinkben,Niacinban, Magnéziumban,Foszforban és rostban gazdag. Energianövelő hatása van ! Segíti a tejtermelést,jó a szülés utáni depresszió megelőzésére.A túl élénk gyerekekre nyugtató hatással van.  Segít leküzdeni a vérszegénységet, krónikus fáradtság kezelésénél is használják.Enyhe hashajtó hatása is van.Vértisztító és jó hatással van a légzőrendszerre. NÖVÉNYI  HORMONTARTALMÁ-nak köszönhetően a változókor idején segít a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.



Így aszalják természetes módon a datolyát.

Az Erő

   
Remek ajándék,melytől bárki erőt kaphat!                           "BÁRMIT MEGTEREMTHETSZ, BÁRMIT MEGVÁLTOZTATHATSZ, EGYETLEN DOLOGRA VAN SZÜKSÉGED......., AZ ERŐRE"



A Titok ( Hogyan változtasd meg az életed gyökeresen )